Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
2016 scharnierjaar voor personen met een beperking
Administratieve vereenvoudiging door gebruiksvriendelijkere website en beter gebruik Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid
De Vlaamse Regering beloofde bij haar aantreden dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) zijn hele organisatie en administratie grondig zou doorlichten met het oog op meer efficiëntie en administratieve vereenvoudiging. Vlaams Volksvertegenwoordiger Tine van der Vloet (N-VA) porde bevoegd minister Vandeurzen aan tot actie. Hij kondigde verschillende initiatieven aan. De rode draad daarbij is meer uitwisseling van informatie en minder regelgeving. “En dat was hoognodig!” aldus van der Vloet.
Vlaams Volksvertegenwoordiger Tine van der Vloet (N-VA): “In het regeerakkoord van deze regering staan transparantie en efficiëntie voorop. Op dit moment moeten Personen met een Handicap nog veel te vaak hetzelfde attest aan verschillende diensten bezorgen. Dat kan efficiënter en klantvriendelijker. Daarom ondervroeg ik minister Vandeurzen over een stand van zaken.”
Zo moet men op dit moment elk jaar een attest aanvragen en indienen om een hoger aantal dienstencheques te bekomen, waar men als persoon met een handicap recht op heeft. Men dient datzelfde attest ook elk jaar in te dienen voor een financieel voordelige regeling bij het inschrijven voor een opleiding.
Tine van der Vloet: “Sinds kort kunnen deze attesten online gedownload worden. De website mijnvaph.be zal daar een steeds belangrijkere rol in spelen. De minister zorgt nog in 2016 voor een beter gebruik van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ). Zo zullen personen met een handicap die erkend zijn door het VAPH ook gekend zijn bij de Kruispuntbank en kan iedere instantie die daarvoor de toestemming heeft deze gegevens gebruiken. Voorbeelden zijn De Lijn (speciale pasjes voor personen met een handicap), het Departement Werk (attesten voor hogere afname dienstencheques) en Agodi (Onderwijsleermiddelen). Personen met een handicap moeten dan niet telkens opnieuw aanvragen waar ze eigenlijk sowieso recht op hebben.”
Ook aan de regelgeving voor voorzieningen wordt gedacht. Twee nieuwe besluiten van de Vlaamse regering zorgen ervoor dat op 31 december 2016 maar liefst 19 oudere besluiten worden opgeheven. “Minder regelgeving dus, en dat was hoognodig!” aldus Tine van der Vloet. “Ik zal zeker blijven opvolgen of deze administratieve vereenvoudigingen in de praktijk vlot lopen.”