Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Beleid voor wie het het meest nodig heeft
Eén van de punten die in het N-VA-programma steeds naar voren komt is om op te komen voor de meest kwetsbaren. In het nieuws komen deze punten echter vaak niet naar boven en krijgen we maar al te vaak het imago van harde partij aangemeten. Omdat ik personen met een beperking opvolg wilde ik daarom, tussen alle berichtgeving over de eerste schooldag door, 2 recente maatregels meegeven die wel degelijk onze sociale lijn in de verf zetten.
De inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt met 2%
De inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een beperking wordt met 2 procent verhoogd vanaf 1 september 2015. Dat besliste de ministerraad op voorstel van staatsecretaris voor Personen met een beperking, Elke Sleurs. De verhoging van de inkomensvervangende tegemoetkoming kadert in de beslissing van de regering om de welvaartsenveloppe volledig aan te wenden.
6% BTW voor assistentiehonden
In november 2013 beloofde toenmalig minister van Financiën Koen Geens een onderzoek opdat de opleiding en behandeling van assistentiehonden van personen met een motorische of auditieve beperking en van personen met ziektes als epilepsie, diabetes of met de ziekte van Alzheimer nog steeds onderhevig zijn aan het normale tarief van 21 %. Vorige legislatuur bleef het echter bij dit onderzoek. Ik ben verheugd dat Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nu beloofde zo snel mogelijk een Koninklijk Besluit te nemen om dit tarief naar 6% te verlagen. De sector reageert dan ook tevreden. "Zo'n hond opleiden kost al gauw 20.000 euro. Het onderscheid met blindegeleidehonden is niet verantwoord want ongeacht de beperking, die hond is noodzakelijk om in het dagelijks leven essentiële zaken te kunnen doen". Van Overtveldt belooft het verlaagde btw-tarief ook toe te passen op dierenartskosten voor assistentiehonden.