Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Het basisondersteuningsbudget: zo klaar als een klontje
Ik ben in mei verkozen in het Vlaams Parlement. Maar ik ken de sectoren van personen met een beperking zeer goed want ik heb jarenlang in die sector gewerkt .
Ik weet dus uit ervaring zeer goed dat zowel voor de personen met een beperking en hun familie als voor begeleiders de communicatie dikwijls zoek is. Het is vaak verwarring troef. De berichtgeving over het nieuwe ‘basisondersteuningsbudget’ (kortweg BOB) lijkt in hetzelfde bedje ziek.
In het Vlaams parlement debatteerde ik over het nieuwe systeem van ondersteuning voor personen met een beperking. Mijn argumenten kan je hier herbekijken.
Gezien mijn ervaring in de sector, heb ik in dit parlementair debat ook het belang van duidelijke communicatie beklemtoond. Maar ik houd het niet bij woorden. Hieronder bied ik een antwoord op de belangrijkste vragen over het nieuwe systeem.
1. Waaruit bestaat het nieuwe systeem?
Het nieuw systeem bestaat uit twee ‘trappen’.
Je krijgt:
Ofwel trap 1: Het basisondersteuningsbudget: 300 euro
Ofwel trap 2: Ondersteuning (=rugzakje) voor mensen met een zwaardere zorgnood. Dat is de zorg die je nu krijgt in een voorziening of via het Persoonlijke-AssistentieBudget (PAB).
2. Waar kan ik het basisondersteuningsbudget voor gebruiken?
Voor de inkoop van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). Daarvoor betaal je enkel de cliëntbijdrage. Ter info, de cliëntbijdrage voor Rechtstreeks toegankelijke hulp in 2014 bedroeg: voor begeleiding 5,05 euro, voor dagopvang; 9,60 euro, voor verblijf: 24,14 euro.
Voor de inkoop van elke andere mogelijkheid van zorg die je zelf kan bepalen. Bijvoorbeeld:
Dienstencheques
Thuishulp
Thuisoppas
Het inhuren van assistentie-uren
3. Voor wie verandert er iets?
Iedereen die nu op een wachtlijst voor zorg staat krijgt minstens het basisondersteuningsbudget, gefaseerd ingevoerd (zie onderstaande tabel).
ongeveer 5.000 extra mensen met grotere zorgzwaarte worden geholpen met een budget uit trap 2. Dit zijn dus 5.000 mensen bovenop de mensen die nu al geholpen worden.
Doordat het nieuwe syteem vraaggestuurd werkt zullen naar alle waarschijnlijkheid bovenop die 5.000 mensen nog anderen kunnen worden geholpen.
5. Wat moet u nog weten?
Uw bestaande integratietegemoetkoming en inkomensvervangende tegemoetkoming staan los van dit nieuwe beleid. Met andere woorden deze blijven gewoon bestaan.
Ook het hulpmiddelenbeleid staat los van dit nieuwe beleid en blijft dus bestaan.
6. Is deze informatie onvoldoende of heb je verdere vragen?
Stuur me gerust een mailtje op tine.vandervloet@vlaamsparlement.be