Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Hoe staat het met de continuïteit en keuzevrijheid binnen Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)?
Continuïteit en keuzevrijheid essentieel
Op 1 januari 2017 gaan we definitief over naar Persoonsvolgende Financiering (PVF). Iedereen die nu reeds gebruik maakt van diensten van het VAPH wordt daarom ingeschaald om te kijken welk hun zorgvraag is. De bedoeling is dat ze hiervoor dan een persoonsvolgend budget krijgen zodat ze kunnen kiezen of ze dezelfde zorg verderzetten, al dan niet omschakelen naar een andere vorm van zorg. Continuïteit en keuzevrijheid dus, dat zijn de begrippen die centraal moeten staan!
Voor mensen die in trap 2 (niet-rechtstreeks toegankelijke hulp) terecht komen, wordt die continuïteit en keuzevrijheid gegarandeerd. Voor mensen die Rechtstreeks Toegankelijk Hulp (RTH) gaan krijgen, is de regelgeving niet 100% duidelijk. Ik vroeg daarom in de commissie Welzijn minister Vandeurzen naar duidelijkheid voor wie verplicht wordt gebruik te maken van RTH en anderzijds voor wie vrijwillig overstapt.
Verplichte overstap naar RTH
Wanneer iemand met de inschaling in 2016 minder dan 8 punten wordt toegewezen, zal hij/zij verplicht worden om via het systeem van RTH zijn/haar zorg in te kopen. Positief is dat er zo continuïteit van zorg voorzien wordt binnen de voorziening waarin iemand nu ondersteuning krijgt. De keuzevrijheid wordt hier echter serieus door beperkt! Wanneer iemand zijn zorg elders wil inkopen, heeft hij geen garantie meer op continuïteit van zorg.
Vrijwillige overgang naar RTH
Mensen die ingeschaald worden voor negen punten of meer, die vrijwillig naar RTH overstappen, zullen prioritair in aanmerking komen voor een basisondersteuningsbudget. De minister bevestigde nogmaals dat het de bedoeling is dat meer personen met een handicap gebruik zullen maken van RTH. Ze zullen blijkbaar echter geen garantie hebben op de mogelijkheid om hun zorg via RTH in te kopen. Zolang deze garantie op continuïteit in zorg wanneer je vrijwillig overschakelt er niet is, zie ik mensen ook niet vrijwillig overschakelen. Door over te schakelen geef je immers ook je keuzevrijheid op. Waar je met je PVF de keuze hebt hoe je je zorg wilde inkopen heb je dit bij RTH veel minder.
Monitoring van onbeantwoorde vragen
Ik heb tijdens de commissie nogmaals aangedrongen op een monitoring van de hulpvragen RTH. Het is uitermate belangrijk dat het VAPH bijhoudt welke vragen beantwoord kunnen worden en welke niet. Enkel zo krijgen we een zicht op welke zorgvragen niet beantwoord worden en kunnen we deze cijfers ook aangrijpen om de te zien hoe de extra voorziene budgetten voor personen met een beperking best ingezet worden. De minister beloofde opnieuw aan het VAPH te vragen om de mogelijkheden voor zulke monitoring te bekijken. Ik zal blijven aandringen dat dit effectief gebeurt!
De volledige tekst of het beeldfragment van mijn vraag kan je via deze link terugvinden.