Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Inclusiespiegel: een positieve aanpak
Donderdag 28 oktober kwam de Inclusiespiegel van GRIP aan bod in de commissie. Daarbij werd terecht aangehaald dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Wat wel spijtig is dat positieve zaken niet onderstreept worden. Daarom heb ik dat voor mijn rekening genomen.
Ik ben blij op heel wat gebied te zien dat mensen met een beperking zich beter integreren. We zien dat er percentueel meer mensen met een beperking sporten en culturele evenementen bijwonen. Ook qua internetgebruik zagen we dat mensen met een beperking de digitale kloof tijdens de bestudeerde periode sterk hebben verkleint, ook dat is een belangrijke trend om verder te zetten!
Na het opmeten van de gebruikte cijfers zijn er door deze Vlaamse regering met de persoonsvolgende financiering en het M-decreet ook enkele beslissingen genomen die de inclusie ten goede zullen komen. In de commissie Welzijn wordt 330 miljoen euro extra beleidsruimte voorzien om de persoonsvolgende financiering uit te rollen. Door deze budgetten persoonsvolgend in te zetten krijgen mensen meer vrijheid zodat ze zelf meer kunnen kiezen en kunnen bepalen waar ze hun assistenten willen inzetten. Ook kwam er via een schriftelijke vraag van mij onlangs aan het licht dat er meer en meer toegankelijk wordt gebouwd bij de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Ook Werk kwam aan bod, en uit de cijfers bleek dat er percentueel meer mensen met een beperking werkten in 2014 dan in 2006. Er wordt weliswaar ook veel deeltijds gewerkt, maar ik weet dat dit voor veel mensen niet anders kan. Dat er meer mensen met een beperking aan het werk zijn is, in het kader van inclusie, zeer belangrijk! Hierop dient zeker te worden verdergewerkt. Het wetsvoorstel dat federaal collega Jan Spooren indiende helpt hier hopelijk zeker ook verder aan mee in de toekomst.
Ook dient volgens mij lokaal verantwoordelijkheid te worden genomen. Het is heel belangrijk om inclusie te laten vertrekken vanuit elke gemeente. We hebben heel veel hoorzittingen gehad over autisme in de commissie Welzijn. Daar zagen we dat er slechts twee gemeenten inzetten op mensen met autisme, één van deze gemeentes is mijn buurgemeente Beerse. Qua sensibilisering naar gemeenten toe is er dus zeker ook nog veel werk, maar laten we alstublieft door het aanhalen van de positieve voorbeelden en mogelijkheden starten, eerder dan vanuit een doemdenken dat de mogelijkheden er niet zijn/kunnen komen. Het volledige verslag van de commissie leest u hier.