Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Meer geld vrijmaken voor zorg is mogelijk
Op 15 juni 2015 verscheen in het Nieuwsblad een krantenartikel met als titel: 'Wij komen rond met 20 procent van de klassieke zorgmiddelen'. Het beschrijft de werking van de vzw Think out-of-the-box, een project dat ik onlangs ook mocht bezoeken, alsook de problematieken die zij ervaren. Omdat dit soort projecten voor ons een duidelijk alternatief is voor overheidsinvesteringen gaf ik de minister in een Vraag om Uitleg op 23 juni de pijnpunten bij dit soort projecten weer.
De vzw Think Out-Of-The-Box was de eerste vereniging die een beroep kon doen op de coöperatieve vennootschap Inclusie Invest. Een coöperatieve zoals Inclusie Invest geeft mensen de gelegenheid om hun solidariteit te tonen en te investeren in een beter “samen leven”. Hiermee is deze vorm van financieren een mogelijk alternatief voor de VIPA-middelen.
Ik stelde de minister de vraag hoe hij dit soort initiatieven, die zeer waardevol blijken in het creëren van plaatsen voor personen met een beperking, zonder hierbij een meerkost te zijn voor de overheid, wil bevorderen. Net door een enorm engagement en creativiteit zorgen deze mensen immers dat op een meer efficiënte manier zorg wordt voorzien voor mensen met een beperking. Daarom vroeg ik ook hoe kan gegarandeerd worden dat het aangaan van zulk engagement er niet voor zorgt dat deze mensen benadeeld worden bij prioritering naar het verkrijgen van een toekomstig budget toe. In dit specifieke project hebben immers slechts 4 van de 12 mensen een budget toegewezen gekregen. Het engagement van 8 mensen die mee instappen en investeren mag niet bestraft worden door achteruitgesteld te worden bij een latere toewijzing van een budget.
Ondanks herhaaldelijk aandringen bleef de minister vaag in zijn antwoord op mijn vraag. Ik blijf echter de noodzaak onderstrepen dat deze mensen zekerheid moeten krijgen en niet benadeeld worden in hun prioritering. Zo zullen ook anderen de stap durven zetten om dit soort initiatieven aan te gaan en zullen op deze manier plaatsen gecreëerd worden zonder daarvoor eindeloos publieke middelen aan te moeten boren. Alle middelen die de overheid niet in bakstenen moet investeren kan ze immers besteden aan zorg. Positief nieuws is dat de minister zijn engagement bevestigde om GiPSo, die de coördinatie van dit soort projecten doet, ook na 2015 blijvend te ondersteunen, zo kunnen hopelijk ook in de toekomst veel van dit soort inclusieve projecten gerealiseerd worden!