Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Nieuwe systeem van zorgfinanciering mag ‘groene zorg’ niet over het hoofd zien
Vanaf 1 januari 2017 wordt de persoonsvolgende financiering (PVF) voor personen met een beperking realiteit. In de volgende weken beslist de minister van Welzijn over de praktische uitwerking. Vlaams volksvertegenwoordiger Tine van der Vloet (N-VA) vraagt aandacht voor de zorgboerderijen: “Wij pleiten ervoor dat de minister ook de kleinschalige maar efficiënte initiatieven alle kansen geeft. Er is immers steeds meer vraag naar zorgboerderijen en andere vormen van groene zorg. Een ruimer en diverser aanbod van zorg is in het voordeel van alle personen die zorg vragen”
Met het nieuwe systeem van persoonsvolgende financiering worden de zorg, ondersteuning en assistentie voor personen met een beperking georganiseerd volgens de vraag van de zorgvrager zelf. De zorgvrager krijgt dan een gepersonaliseerd jaarlijks budget en met dat budget kan hij of zij een pakket van zorg samenstellen. Op 1 januari 2017 treedt het systeem in werking, maar binnenkort zal de minister stappen zetten in het kader van vergunning van initiatieven.
Vlaams parlementslid Tine van der Vloet (N-VA) juicht het nieuwe systeem toe, want de N-VA was altijd al vragende partij voor een meer ‘vraaggestuurde’ aanpak in de zorg. In het verleden was het systeem al te vaak ‘aanbodgestuurd’, met een gebrek aan keuzevrijheid.
”Voorzieningen zullen natuurlijk altijd nodig zijn. Maar kleinere initiatieven zorgen voor een ruimer en meer gediversifieerd aanbod.”, zegt Tine van der Vloet. Naast vzw’s zouden in de toekomst ook initiatieven die naast hun commerciële activiteiten een zinvolle dagbesteding willen aanbieden die mogelijkheid moeten hebben.
Zorgboerderijen verdienen speciale aandacht volgens van der Vloet: ”Op dit moment is de ondersteuning voor zorgboerderijen minimaal. Wat brengt de toekomst? Zullen personen met een beperking in de toekomst zorg kunnen ‘inkopen’ in een zorgboerderij, met andere woorden zal men er kunnen meedraaien?“ Op dit moment is dat verre van zeker. Volgens studies heeft een groene omgeving nochtans een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn. In Nederland zet men er daarom volop op in. “Maar zoals de zaken er nu voor staan dreigt administratitis waardoor een eigenaar van een zorgboerderij maar moeilijk vergund kan worden, of waardoor hij geen personeel met zorgexpertise kan aanwerven als hij dat zou willen. Ik pleit voor continuïteit voor de bestaande zorgboerderijen. De minister wil eerst een ‘onderzoek naar een passend juridisch statuut’, maar het is de vraag of dat zal lukken voor 1 januari 2017.”
Tine van der Vloet (N-VA) besluit: “Ik hoop dat de regering voor ogen houdt dat de zorg en de zorgvrager centraal moeten staan en niet het statuut, het personeelsbestand en andere dergelijke zaken. Het belangrijkste is dat zowel huidige initiatieven als nieuwe initiatieven alle kansen krijgen vanaf volgend jaar.” Door het aanbod te vergroten, komt er meer keuzevrijheid voor de zorgvrager en zijn omgeving. Nu kan iemand die niet tevreden is immers vaak niet overschakelen wegens geen alternatief. Dat moet in de toekomst anders.”
De volledige vraag om uitleg en het antwoord van de minister vind je hier.