Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Omzetting huidige zorg in individuele dienstverleningsovereenkomst
Op 1 januari 2017 ging de persoonsvolgende financiering van start. Iemand die reeds hulp kreeg zag zijn hulp omgezet naar een voucher waarmee hij in 2017 de zorg kon inkopen die hij ook in 2016 kreeg. Het is steeds de bedoeling geweest om tegen 31 maart 2017 dit om te zetten naar een individuele dienstverleningsovereenkomst. Op dat moment heeft de persoon met een beperking dan de keuze om ofwel die zorg verder te zetten, ofwel om de zorg die hij wil inkopen anders in te vullen. Vooral voor deze laatste groep is het belangrijk dat zij kunnen omschakelen indien gewenst.
Makkelijker en sneller om je zorgvraag anders in te vullen
Omdat de datum van 31 maart nadert voelde ik minister Vandeurzen aan de tand tijdens de commissie Welzijn van 14 maart. Blijkbaar wordt de verplichte omzetting uitgesteld tot 31 december 2017. De reden hiervoor is dat er nog een aantal correcties moeten worden doorgevoerd binnen de transitie. Vooral voor de mensen die willen overschakelen, kan dit een drempel vormen. Het is moeilijk om een contract op te zeggen als dat er eigenlijk niet is.
In principe zouden de mensen vrij moeten zijn hun zorgcontract elders af te sluiten, maar dat is volgens mij in deze omstandigheden niet evident. De minister beloofde echter ook dat voor wie dit wil de omzetting nu geen probleem mag vormen. Belangrijk hierbij is, dat hij, op mijn vraag, uitdrukkelijk antwoordde dat dit met een maximum opzegtermijn van 3 maanden zal kunnen gebeuren. Dat is een belangrijke evolutie, tot nu toe stond er immers in de decreetgeving een minimum van 3 maanden ingeschreven.
Snelle omzet individuele dienstverleningsovereenkomst in ieders belang
Ik heb ook gepleit dat de voorzieningen niet wachten tot de datum van 31 december 2017, maar indien ze kunnen hun individuele dienstverleningsovereenkomsten sneller afsluiten. Dat is in ieders belang!
Voor de personen met een beperking mensen is snelle omzetting nodig om een duidelijk zicht te krijgen hoeveel budget er tegenover welke zorg staat, zodat je deze indien gewenst, al dan niet binnen dezelfde voorziening kan omzetten naar andere zorg. Ook is het dan pas echt duidelijkheid welk deel je eventueel als niet te verantwoorden cash-budget kan opnemen
Ook is het in het belang van de voorzieningen zelf. Ook voor hen is dan immers duidelijk wie wat vraagt en welke prijs ertegenover staat, zo kunnen zij ook gaan kijken welk nieuw aanbod kan gecreëerd worden naar de mensen toe. Dan is ook duidelijk hoeveel budget er effectief aanwezig is en is er meer gerustheid naar hun personeel en werking toe. Ook voor nieuwe zorgaanbieders is een snelle omzetting nodig. Dan pas hebben hun mogelijke cliënten zicht op hoeveel ze nu aan elk dagdeel besteden en dan pas kunnen ze samen met hen bekijken wat de mogelijkheden zijn om hun zorg binnen hun aanbod in te passen.