Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Wachtlijst personen met een beperking
Het zorgregierapport van 30 juni 2014 werd net gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat nog steeds 14.173 meerderjarigen wachten op de correcte zorg. Erger is dat 7.313 van deze mensen geen enkele VAPH-ondersteuning genieten, de anderen hebben één of andere vorm van ondersteuning, maar wachten op een meer specifieke zorg. Hiernaast is het minstens zo belangrijk om te vermelden dat er ook nog minderjarigen op de wachtlijst staan, de rapportering hierover gebeurt door het Agentschap Jongerenwelzijn, de laatste cijfers wijzen hier op 6.160 wachtenden.
Nog maar eens maken deze cijfers duidelijk hoe belangrijk het is dat dit probleem wordt aangepakt. De 330 miljoen euro aan uitbreidingsbeleid die deze legislatuur voorzien is, is meer dan dubbel zoveel als de middelen voor uitbreidingsbeleid tijdens de vorige legislatuur. Bovenstaande cijfers sterken ons in ons pleidooi dat het merendeel van deze middelen naar niet-rechtstreeks toegankelijke hulp moet gaan. Hiernaast zullen er waarschijnlijk ook mensen zijn die voldoende zorg kunnen inkopen door een Basisondersteuningsbudget (BOB) met Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) te combineren. Onze hoop is groot dat het vraaggestuurd werken, dat met de uitrol van het decreet PVF (Persoonsvolgende Financiering) zijn ingang zal vinden, zijn invloed zal hebben. Door een rugzakje mee te krijgen zullen de gebruikers immers hun zorgvraag ook inkopen bij andere diensten dan enkel die van het VAPH.
De positieve noot bij het lezen van de huidige cijfers is dat de kentering lijkt te zijn ingezet. In het verleden was het vaak het geval dat, ondanks de extra middelen die werden voorzien, de wachtlijst bleef aangroeien. Dit is mede het gevolg van een steeds grotere vraag, onder andere door een demografische groei vanwege de medische vooruitgang en door de toename van het aantal personen met een chronische aandoening. Je kan echter zien dat er wel degelijk steeds meer mensen geholpen worden. In het zorgregierapport kan je zien dat er op 30 juni 2014 42.634 mensen werden begeleid, dit zijn er 1.508 meer dan een jaar voordien (3.67% meer). Hiernaast steeg ook het aantal mensen met een Persoonlijk AssistentieBudget met 183 tot 2.446 . Dit was ook wat ik wou meegeven in de pers vandaag als reactie op deze cijfers.
De uitdaging blijft sowieso om de problematiek van de wachtlijsten aan te pakken. Hieraan meewerken door ideeën aan te brengen en op te volgen hoe de beschikbare middelen worden ingezet blijft één van de hoofddoelen die ik voor mezelf stel. Iedereen verdient immers een aangepaste zorg!