Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
Wachttijd voor ondersteuning van personen met een beperking moet korter!
Op 17 maart klaagde ik de wachttijd aan voor mensen die een vraag tot handicapspecifieke ondersteuning indienden bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). De aanleiding hiervoor was een artikel dat ik op 11 December in het Nieuwsblad las over Sandra Calsius uit Arendonk, een vrouw die lijdt aan Multiple Sclerose (MS), die een aanpassing voor haar rolstoel vroeg.
Na contact op te nemen met Sandra heb ik de hele procedure uitgespit. Met deze informatie heb ik een schriftelijke vraag gesteld aan minister Vandeurzen met een aantal specifieke opmerkingen. Daaruit bleek dat de gemiddelde doorlooptijd van de procedure voor de adviescommissie in 2014 136 dagen bedroeg, terwijl dit wettelijk gezien slechts maximum 120 dagen mag zijn. Dit is enkel de heroverwegingsprocedure, tel hierbij dan nog de dagen vanaf de eerste vraag, en je weet dat voor sommige mensen er een hele tijd verloopt tussen wanneer ze een vraag stellen voor hulp en wanneer ze effectief geholpen worden. 54% van de mensen wacht langer dan wettelijk toegelaten!
Daarom besloot ik om dit met een Vraag om Uitleg op 17 maart opnieuw aan te kaarten. Ook deed ik enkele voorstellen aan de minister om de procedure efficiënter te laten verlopen. Tijdens de zomermaanden worden er bijvoorbeeld geen zittingen georganiseerd, ik stelde voor om dit minstens éénmaal toch te doen, ook dan zijn er immers mensen met dringende vragen! Ook heb ik vragen gesteld betreffende een spoedprocedure voor degeneratieve aandoeningen zoals MS. Deze procedure zou binnenkort ingaan waardoor zeker voor mensen met zulke ziekte de initiële aanvraag korter zou worden. Ook de werkdruk in de kamers van de adviescommissie, die als een reden voor de vertraging werd doorgegeven, zouden verlicht moeten worden.
Vandaag stond er een nieuw artikel in de krant waaruit blijkt dat Sandra nog steeds wacht. Zij, en vele anderen, moeten in de toekomst sneller geholpen worden! Zeker voor mensen met een degeneratieve aandoening is het minste wat we kunnen doen snelle en gepaste hulp voorzien. Ik ga dit in de toekomst zeker blijven opvolgen en hiervoor blijven ijveren!