Lijsttrekker Visie 2330, Merksplas
Kruimelpad
'Ook Groen naar Grondwettelijk Hof tegen decreet persoonsgebonden financiering' : puntjes op de i
N-VA betreurt de klacht bij het Grondwettelijk Hof tegen het decreet persoonsvolgende financiering (PVF). Wij hopen dat dit geen vertraging zal inhouden voor de uitvoering van het decreet, want dat is zeker niet in het belang van mensen met een beperking. Belangrijk is dat, zoals deze regering doet, de nadruk wordt gelegd op de mensen met de hoogste zorgzwaarte, daarom is het belangrijk dat het merendeel van het uitbreidingsbudget ook naar deze mensen gaat. Om de inclusie te bevorderen pleit N-VA om in de criteria voor prioritering meer nadruk komt te liggen op inclusie en de tijd dat iemand op de wachtlijst staat. Op die manier moet je voorkomen dat bepaalde groepen mensen nodeloos lang blijven wachten op de nodige zorg.
Geen nodeloze vertraging bij uitvoering decreet
Wij betreuren dat wordt gekozen voor een klacht bij het Grondwettelijk Hof. Het zou erg zijn als hierdoor de uitvoering van het decreet PVF vertraging zou oplopen, dit is namelijk zeker niet in het belang van de mensen met een beperking. Hoewel uiteraard elk systeem zijn voor – en zijn nadelen zal hebben blijft het een noodzaak dat er een omschakeling komt. Het vertrekken vanuit de financiering vanuit de persoon zelf zal voor heel wat mensen een vooruitgang zijn en de keuzevrijheid bevorderen.
Trap 2 van het ondersteuningsbeleid
Vorige legislatuur bedroeg het totale uitbreidingsbeleid voor personen met een beperking 145 miljoen EUR. Deze legislatuur is het 330 miljoen EUR. Daarvan wordt 198 miljoen EUR ingezet voor trap 2 en hiermee zullen naar schatting 5.000 mensen extra met de hoogste zorgzwaarte kunnen worden geholpen. Zeggen dat deze regering de mensen in de kou laat staan is dus niet echt correct. De focus van het beleid ligt dus niet op trap 1, oftewel het basisondersteuningsbudget, we twijfelen er niet aan dat er heel wat mensen met dit basisbudget geholpen zullen zijn. Belangrijk is echter dat personen die hier niet voldoende mee geholpen zijn op een vlotte manier toegang krijgen tot trap 2.
Nadruk op inclusie
Doordat het vroegere PAB (Persoonlijk assistentiebudget) opgaat in het PVF-systeem is het essentieel dat de flexibiliteit van het PAB-systeem wordt meegenomen. Dit kan onder andere door een soepel omschakelingsmechanisme te voorzien tussen het besteden van je budget in cash en voucher. De bestedingswijze mag geen voorwaarde zijn voor toekenning van de middelen. Ook belangrijk zal zijn om de criteria van de Regionale prioriteitencommissies, de comités waar de prioriteit van de zorgvraag wordt bepaald, goed te omschrijven. Bij de criteria dienen daarvoor inclusie en wachttijd mee opgenomen te worden naast de draagkracht, de huidige situatie en de andere bestaande criteria. Hierop legde Tine van der Vloet vorige week in de commissie Welzijn nog de nadruk “Ik geloof erin dat door de juiste nadruk te blijven leggen, je met je parlementair werk meer kan bereiken dan met een klachtprocedure” Aldus Tine van der Vloet.